Bronhoskopija

Dijagnostička bronhoskopija u opštoj IV anesteziji

Dijagnostička bronhoskopija je endoskopska procedura koja omogućava pregled unutrašnjosti disajnih puteva. Celokupan pregled uključujući i uvođenje u anesteziju traje do 30 min.

Procedure izvodi dr Nikola Arsovski (biografija).


Zašto se radi dijagnostička bronhoskopija u analgosedaciji/opštoj IV anesteziji?

*U cilju dijagnostike različitih bolesti pluća i i disajnih puteva prevashodno benignih i malignih tumora bronha, zapaljenja kao i u otkrivanju etiologije dugotrajnog kašlja, promuklosti , dugotrajne febrilnosti, odstranjivanje sekreta iz pluća...

Cilj bronhoskopije je da sakupi uzorke sa promena u plućima prethodno opisanih nekom od radigrafskih metoda(rtg srca i pluća, MSCT grudnog koša) i da ih uputi na različite patohistološke, citološke i mikrobiološke analize.

*Kako se izvodi bronhoskopija u analgosedaciji

Bronhoskop se najčesće uvodi kroz nos, ređe kroz usta u dušnik i bronhe. Unutrašnjost disajnih puteva se vidi kao slika na monitoru preko kamere. Vizualizovane promene na monitoru zahtevaju dodatnu analizu i uzimanje uzoraka za patohistologiju ili mikrobiologiju. Opšta IV anestezija omogućava pun komfor bolesnika.

*Priprema bolesnika za bronhoskopiju u opštoj IV anesteziji

Zbog kratkotrajne anestezije ne treba jesti I piti najmanje 6 sati pre pregleda.

Potrebno je stalnu, posebno kardiološku terapiju toga dana popiti sa malo gutljaja vode.

Od potrebnih analiza neophodno je uraditi krvnu sliku sa trombocitima, INR, aPTT (narocito kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji), potreban je pregled interniste/kardiologa sa elektrokardiografskim zapisom uz donosenje celokupne prethodne medicinske dokumentacije ucinjenog radiografskog snimanja (MSCT grudnog kosa, radiografija srca I pluća…)

Potrebno je na pregled doći u pratnji člana porodice.

Nakon procedure, ne savetuje se uzimanje hrane I vode 2 sata ili dok traje osecaj utrnulosti kao ni uzimanje toplih napitaka I hrane celi dan.