Laserski tretman proširenih vena

Zašto operisati vene u poliklinici Joković?

  • Zahvate izvodi vaskularni hirurg, koji se isključivo bavi lečenjem i operacijama na krvnim sudovima  dr Vuk Jokovic - biografija
  • Najmodernija oprema
  • Individualni pristup svakom pacijentu
  • Lokacija u centru grada

Što je lasersko uklanjanje vena – EVLA (endo venous laser ablation)?

Nova i široko prihvaćena metoda u svetu za tretman oštećenih vena bazirana je na potpunom zatvaranju vene primenom laserskog zraka na unutrašnji zid vene.


Zahvat se sprovodi ambulantno uz lokalnu tjumescentnu anesteziju (i eventualno analgosedaciju) i traje samo od 30 do 45 minuta. Pod ultrazvučnom kontrolom se plasira laserska sonda (fiber)  u venu koji želimo tretirati.  Laserska sonda proizvodi veliku količinu toplotne energije koja će momentalno “isušiti” bolesni deo vene i pretvoriti je u tanku fibroznu traku koju će organizam vremenom resorbovati. Nakon učinjene intervencije vidljivi varikoziteti i proširena vena nestaju.

Laserski zrak omogućava da se zatvori vena koja je insuficijentna, sklona trombozi, da se  zaustavi dalji razvoj bolesti kao i da se  spreči mogućnost opasnih komplikacija. Preostale, zdrave vene, koje u prisustvu obolelih mogu biti  bile opterećene i izložene propadanju, sada su rasterećene. One su u potpunosti u stanju su da zadovolje sve potrebe organizma.

Kada se može primeniti laser?

Lasersko uklanjanje vena se primenjuje za lečenje vena većeg promera jer laser jedini može trajno ukloniti veće vene (za razliku od uklanjanja penom koje se primjenjuje isključivo za vene manjeg promera i nekada kao dodatni tretman vena nakon laserske intevrncije).

Adekvatna procena stanja venskog sistema  pre operacije  je jako bitna, što se najbolje radi ultrazvučnim pregledom-kolor doplerom (u retkim slučajevima laserska operacija nije moguća). Kod nas u poliklinici, pregled će obaviti isključivo vaskularni hirurg koji će i raditi zahvat.

Rezultati lečenja?

Laserska  ablacija  vena je jedna od najsavremenijih I najefikasnijih metoda lečenja proširenih vena. Kod nas je od skorije počela  da se uvodi, iako se u svetu praktikuje već vise od deset godina.  Rezultati pokazuju da je izuzetno efikasna  i da svodi moguiće komplikacije na minimum, zbog čega je postala izuzetno popularna širom sveta i praktično istisnula iz upotrebe klasičnu operaciju u zapadnom svetu. Više studija U prvih godinu dana uspešnost procedure oko 98%, što je pokazano u vise spovedenih studija.

Prednosti ovog tretmana su sledeće:

  • kratkotrajan, sam zahvat traje 30 – 45 minuta
  • gotovo bezbolan postoperativni period za pacijenta i bez potrebe davanja analgetika
  • odlični rani postoperacioni i i konačni medicinski i estetski rezultati
  • radi se ambulantno u tjumescentnoj anesteziji što omogućava da  pacijent može i treba hodati neposredno nakon zahvata
  • znatno  brži oporavak pacijenta i raniji povratak redovnim aktivnostima i poslu
Uzgredne pojave nakon intervencije laserom

Nakon intervencije moguća je pojava manjih hematoma-modrica na koži, osećaja napetosti ili bola, što je sve normalna pojava i obično nakon par dana nestaje.U blizini vena koje se tretiraju se nalaze prateci nervi tako da se ponekada može javiti osećaj manje utrnulosti, žarenja ili nekih drugih sličnih senzacija. Ove pojave su znatno ređe nego kod klasične operacije vena. Izuzetno retke komplikacije su infekcije, tromboze i embolije. Sve ove komplikacije su u velikoj prolazne. Ukoliko se javi, bol  može biti najizraženiji 4-5 dana posle intervencije, ali je u poređenju sa klasičnom operacijom vena značajno nižeg intenziteta kao i sve ostale prethodno navedene pojave. Oporavak od intevrncije je znatno brži.