Laserski tretman proširenih vena

Zašto operisati vene u poliklinici Joković?

  • Zahvate izvodi vaskularni hirurg, koji se isključivo bavi lečenjem i operacijama na krvnim sudovima  dr Vuk Jokovic - (biografija)
  • Najmodernija oprema
  • Individualni pristup svakom pacijentu
  • Lokacija u centru grada

Što je lasersko uklanjanje vena – EVLA (endo venous laser ablation)?

Nova i široko prihvaćena metoda u svetu za tretman oštećenih vena bazirana je na potpunom zatvaranju vene primenom laserskog zraka na unutrašnji zid vene.


Zahvat se sprovodi ambulantno uz lokalnu tjumescentnu anesteziju (i eventualno analgosedaciju) i traje samo od 30 do 45 minuta. Pod ultrazvučnom kontrolom se plasira laserska sonda (fiber)  u venu koji želimo tretirati.  Laserska sonda proizvodi veliku količinu toplotne energije koja će momentalno “isušiti” bolesni deo vene i pretvoriti je u tanku fibroznu traku koju će organizam vremenom resorbovati. Nakon učinjene intervencije vidljivi varikoziteti i proširena vena nestaju.

Laserski zrak omogućava da se zatvori vena koja je insuficijentna, sklona trombozi, da se  zaustavi dalji razvoj bolesti kao i da se  spreči mogućnost opasnih komplikacija. Preostale, zdrave vene, koje u prisustvu obolelih mogu biti  bile opterećene i izložene propadanju, sada su rasterećene. One su u potpunosti u stanju su da zadovolje sve potrebe organizma.

Kada se može primeniti laser?

Lasersko uklanjanje vena se primenjuje za lečenje vena većeg promera jer laser jedini može trajno ukloniti veće vene (za razliku od uklanjanja penom koje se primjenjuje isključivo za vene manjeg promera i nekada kao dodatni tretman vena nakon laserske intevrncije).

Adekvatna procena stanja venskog sistema  pre operacije  je jako bitna, što se najbolje radi ultrazvučnim pregledom-kolor doplerom (u retkim slučajevima laserska operacija nije moguća). Kod nas u poliklinici, pregled će obaviti isključivo vaskularni hirurg koji će i raditi zahvat.

Rezultati lečenja?

Laserska  ablacija  vena je jedna od najsavremenijih I najefikasnijih metoda lečenja proširenih vena. Kod nas je od skorije počela  da se uvodi, iako se u svetu praktikuje već vise od deset godina.  Rezultati pokazuju da je izuzetno efikasna  i da svodi moguiće komplikacije na minimum, zbog čega je postala izuzetno popularna širom sveta i praktično istisnula iz upotrebe klasičnu operaciju u zapadnom svetu. Više studija U prvih godinu dana uspešnost procedure oko 98%, što je pokazano u vise spovedenih studija.

Prednosti ovog tretmana su sledeće:

  • kratkotrajan, sam zahvat traje 30 – 45 minuta
  • gotovo bezbolan postoperativni period za pacijenta i bez potrebe davanja analgetika
  • odlični rani postoperacioni i i konačni medicinski i estetski rezultati
  • radi se ambulantno u tjumescentnoj anesteziji što omogućava da  pacijent može i treba hodati neposredno nakon zahvata
  • znatno  brži oporavak pacijenta i raniji povratak redovnim aktivnostima i poslu

Uzgredne pojave nakon intervencije laserom

Nakon intervencije moguća je pojava manjih hematoma-modrica na koži, osećaja napetosti ili bola, što je sve normalna pojava i obično nakon par dana nestaje.U blizini vena koje se tretiraju se nalaze prateci nervi tako da se ponekada može javiti osećaj manje utrnulosti, žarenja ili nekih drugih sličnih senzacija. Ove pojave su znatno ređe nego kod klasične operacije vena. Izuzetno retke komplikacije su infekcije, tromboze i embolije. Sve ove komplikacije su u velikoj prolazne. Ukoliko se javi, bol  može biti najizraženiji 4-5 dana posle intervencije, ali je u poređenju sa klasičnom operacijom vena značajno nižeg intenziteta kao i sve ostale prethodno navedene pojave. Oporavak od intevrncije je znatno brži.

 

 

 

 

 

 

 

Iskustva


"Operisala sam vene u decembru prošle godine (obe noge,laserski). Prezadovoljna sam ishodom operacije. Nije bolelo ništa i odmah nakon operacije sam mogla da stanem na noge. Oporavak je brzo prošao i već posle dve nedelje sam se vratila na posao (mogla sam i pre). Čarape se nose 4 nedelje u toku dana, a uveče skidaju. Ožiljke nemam i za manje od mesec dana su mi se noge skroz oporavile. Već u januaru, posle mesec dana sam nastavila da treniram (aerobik), ništa nisam osećala, kao da nisam operisana pre mesec dana i to obe noge. Posebne pohvale idu dr. Vuku Jokoviću i ostalom timu. Veoma pažljivi, pedantni i posvećeni pacijentu. Kontrole su redovne, i sve se obavljaju ultrazvukom. Svima od srca preporučujem polikliniku Joković."

Milica, Kragujevac


"Moje iskustvo na klinici Jokovic bilo je zaista izvanredno. Pocev od ljubazne sestre, koja je brinula o svakoj mojoj potrebi, do vrhunskog tima lekara koji veoma profesionalno i sa velikom odgovornoscu obavlja svoj posao. Operacija je protekla bez ikakvih komplikacija i vec za par sati sam bio na nogama i setao gradom. Zahvaljujuci doktoru Vuku Jokovicu moje noge vise nisu bolne i otecene, a savovi se uopste ne primecuju. Veoma sam zadovoljan boravkom na klinici i mislim da oni predstavljaju jedan dobar primer kako zdravstvena ustanova zaista treba da funkcionise."

Ivan, Leskovac


"Operisala sam vene u martu. Bez bolova, krvarenja, rezova, ožiljaka. Dve godine je trajalo moje donošenje odluke - gde operisati. Pored svih marketinški agresivnih imena odabrala sam baš ovu kliniku zbog dr Vuka Jokovića. Ovde su ljudi sjajni. Zdr. ustanova koja ostavlja jak pozitivan utisak. Dr Vuk Joković, primenom svoje stručnosti iz ove sofisticirane grane hirurgije i visokim ljudskim kvalitetima daje poseban pečat opštem utisku. Sada sa velikim zadovoljstvom mogu reći da je odluka bila sasvim ispravna."

Biljana, Užice


"Za Polikliniku Joković imam sve pohvale. S obzirom da sam imala problem sa venama duže vreme otišla sam na operaciju gde je sve brzo i dobro prošlo. što se tiče doktora i medìcinskih sestara svaka čast i samo neka tako nastave."

Vesna


"Operisala sam se na klinici Joković pre par meseci, i moram da priznam da sam prezadovoljna osobljem koje je vrlo ljubazno, moram da naglasim da sam imala minimalne bolove, što je meni jako bilo bitno jer sam drugu nogu operisala u bolnici i imala jake bolove. Spremni su za bilo kakav vid saradnje, sto se higijene tiče, na zavidnom nivou, tako da je klinika Joković moja preporuka."

Danica, Jagodina


"Ovim putem želela bih da se zahvalim doktoru Vuku Jokoviću na ukazanoj intervenciji. Naime, ja sam imala ogroman problem sa venama na obe noge, za šta sada mogu da kažem da je prošlost. Svako ko ima bilo kakav problem neka se javi klinici Joković. Pre svega, prijem pacijenata je vrhunski, saradnja na nivou. Operacija je protekla u miru bez bola, niti bilo kakve neprijatnosti. Probudila sam se ne verujući da je protekla operacija. Odmah sam stala na noge, oporavak je trajao par dana. Velika zahvalnost dr. Vuku i njegovim saradnicima."

Slavica Drašović, Gornji Milanovac


"Danas je nedelja 16 avgust, prošlo je sedam meseci od moje intervencije u poliklinici JOKOVIĆ Od mog prvog pregleda u poliklinici a po nekoliko preporuka sam odlučila da i ja sebi poboljšam život i spasim svoje zdravlje i sigurno stanem na noge i tako je i bilo Ni jednog trenutka nisam osetila nepoverenje niti nevericu u ceo tim JOKOVIĆ. Bilo je svega i malo suza i smeha ali ja nisam doživela operaciju kao traumu već kao iskustvo i žaljenje što to nisam uradila ranije. Meni je sada odlično, na nogama nema ožiljaka nema bolova, ničega, samo po neka tačkica koja podseća da je tu nekada bilo nešto ružno. Vratilo mi se samopouzdanje sada i suknjicu mogu da obucem, na kraju krajeva ja sam žensko. Zahvalna sam celom timu JOKOVIĆ što su mi pomogli i čestitam im za njihovu profesionalnost jer kao mladi tim postižu zavidne rezultate i želim im velike uspehe. A rezultati se vide na nama, njihovim zadovoljnim pacijentima. HVALA VAM I još želim da napomenem da uraditi ovakvu vrstu intervencije ne treba žaliti i platiti jer se isplati verujte mi na reč"

Zahvalna Milena Šljivić iz Kraljeva