Proširene vene

Kako nastaju proširene vene?

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba su proširene vene. Smatra se da preko 60% ljudi ima neku vrstu problema povezanu sa proširenim venama. Vidljivi „čvorovi“ na nogama (varikoziteti) su posledica proširenih vena ispod kože. Proširene vene nogu u početnom stadijumu mogu biti samo estetski problem. Najčešće tegobe koje one mogu još uzrokovati uključuju oticanje nogu, bolove u nogama, upalne procese na venama, promene na koži i potkožnom tkivu, krvarenje iz varikoziteta a u krajnjem slučaju mogu dovesti i do poslednjeg stadijuma venske bolesti- venske ulceracije tj. rane. Detaljan klinički pacijenta je neophodan kako bi lečenje proširenih vena bilo uspešno, a on uključuje ne samo pregled vena na nogama već kompletan vaskularni (arterijski i venski) status.

Uzimanje detaljne anamneze i klinički pregled je neophodan prvi je korak na putu do adekvatnog lečenja. Ultrazvučni pregled, tzv. color dopler krvnih sudova nogu je najznačajniji pregled za utvrđivanje vaskularnog statusa. On nam omogućava da utvrdimo koje su to  promene na venskom sistemu i na kom nivou odgovorne za nastanak proširenih vena. Tek nakon ovh pregleda se može se doneti adekvatan plan lečenja.


Koja je metoda lečenja optimalna za mene?

Postoji više metoda lečenja proširenih vena. Za svakog pacijenta je potreban individualni pristup pronalazenja adekvatnog rešenja. Metoda lečenja zavisi od osnovnog razloga nastanka varikoziteta. Ukoliko se radi samo o lokalnim proširenjima bez znakova insuficijencije magistralnih ili perforantnih vena koje se utrvrđuju ultrazvučnim pregledom, tada u obzir može doći  dolazi sklerozacija penom ili tečnim sklerozantnim sredstvom (liquid) kao I  uklanjanje proširenih vena (flebektomija). Situacija je složenija ako postoji  insuficijencija navedenih vena i tom slučaju potrebno je rešiti i insuficijenciju. Terapijski najbolja opcija u lečenju proširenih vena u ovoj situaciji je laserska operacija vena. Ova  metoda lečenja proširenih vena se danas primenjuje u svetu a i kod nas.

Sve zahvate sprovodi vaskularni hirurg koji se bavi isključivo bolestima i zahvatima na krvnim sudovima.