Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata

Ultrazvučni pregled sa color dopplerom štitaste žlezde i mekih tkiva vrata je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda koja pomoću zvučnih talasa visoke frekvencije daje podatke o tkivu štitaste žlezde i mekim tkivima na vratu.

Ultrazvučni pregled sa color dopplerom štitaste žlezde i mekih tkiva vrata se radi kada postoji nasledna predispozicija za oboljenje štitaste žlezde, kod pojave uvećanja ili čvorića u predelu vrata, kod upala, kao kontrolni pregled posle operacija u predelu vrata i u slučaju drugih oboljenja koja su u vezi sa štitastom žlezdom (kardiološka, hematološka oboljenja, osteoporoza itd).

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata omogućava da vidimo kako izgleda štitasta žlezda i meko tkivo oko nje – paraštitaste žlezde, mišići, vezivno-tkivni omotači, limfni čvorovi, pljuvačne žlezde. Može se videti njihov oblik, proceniti struktura, izmeriti veličina, a zahvaljujući opciji color doppler, može se dobiti uvid u stanje prokrvljenosti ispitivanog organa.

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde i mekih tkiva vrata se izvodi tako što pacijent prilikom pregleda leči na leđima, dok lekar sondom na koju je prethodno naneto malo gela prelazi preko kože vrata, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol i neprijatnost. Pregled traje između 10 i 20 minuta nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Ultrazvučne metode koje se koriste u dijagnostici u medicini su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanika, zbog čega se mogu ponavljati neograničeni broj puta.

Vreme do sledeće kontrole određuje lekar na osnovu nalaza. U slučaju normalnog nalaza naredna kontrola bi trebalo da bude za godinu dana, a u slučaju patološkog nalaza za mesec dana ili nekoliko meseci.

Ovaj pregled se radi na ultrazvučnom aparatu koji ima i opciju color doppler-a. Ultrazvulnom metodom na ekranu dobijamo sliku – dvodimenzionalni prikaz ispitivanog organa, u ovom slučaju štitaste žlezde i mekih tkiva vrata, a color doppler metodom možemo da merimo protok krvi kroz arterije koje snabdevaju krvlju ove organe.