Urološki ultrazvučni pregled

Urološki ultrazvučni pregled je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda kojom se vrši pregled bubrega, mokraćne bešike, nadbubrežnih žlezda, kao i prostate i testisa kod muškaraca.

Eho urotrakta je neophodno učiniti kod osoba koje imaju tegobe vezane za mokrenje, pojavu krvi u mokraći, kod kamenja u mokraćnim kanalima, kod muskaraca koji su primetili izrasline na testisima, kao i kod onih koje nemaju tegobe, ali imaju više od 50 godina radi ranog dijagnostifikovanja benigne hiperplazije prostate.
Kod žena su česti cistitisi, odnosno zapaljenja mokraćne bešike, kao i pojava kamenja u mokraćnim putevima koji treba da budu evaluirani eho pregledom.

Ultrazvuk urotrakta omogućava da vidimo kako izgledaju bubrezi – da se odredi njihov položaj, veličina, struktura, da se oceni da li su zahvaćeni nekim patološkim promenama (kamenčići, tumorskepromene, ciste). Potom se ispituje mokraćna bešika. Ona za pregled treba da bude ispunjena da bi se odredile sve njene ultrazvučne karakteristike – veličina, debljina zida, stanje sluzokože i eventualne patološke promene (kamen, tumor u zidu mokraćne bešike, izbočinje zida – divertikulumi itd). Kod muškaraca ovim pregledom se procenjuju još i prostata i testisi – njihovu veličinu, strukturu, tumorske promene itd.

Ehopregled urotrakta se izvodi tako sto pacijent leži na ledjima tokom pregleda,dok lekar sondom ultrazvučnog aparata,na koju je prethodno naneo malo gela prelazi preko kože trbuha I mošnica kod muškaraca, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol I neprijatnost. Pregled traje 15 do 20 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Ultrazvučne metode koje se primenjuju u dijagnostciu medicini, medju njima i eho urotrakta, su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanika, zbog čega se mogu ponavljati neograničen broj puta.

Vreme do sledećeg pregleda odredjuje lekar na osnovu nalaza. U slučaju urednog nalaza kontrola je za godinu dana, a u slučaju patološkog nalaza od tri nedelje do tri meseca.